Nikotiinipussit – mitä ne ovat ja millaisia terveysvaikutuksia niillä on?

Nikotiinipussit ovat kasvattaneet suosiotaan muutamien vuosien kuluessa. Niiden myynti ja ostaminen vapautui keväällä 2023, jolloin ne siirtyivät helpommin kuluttajan saataville.

Nikotiinipussien voidaan katsoa olevan eräänlainen trendi tällä hetkellä, sillä yhä useampi kuluttaja on ottanut ne käyttöönsä. 

Syynä voi olla tupakkatuotteista vierottautuminen tai ihan vain puhtaasti nikotiinipussien hyvä maku – varmaa kuitenkin on, että nikotiinipussit tulevat olemaan kuluttajien suosiossa vielä pitkään.

Mitä nikotiinipussit sitten todella ovat ja onko nikotiinipussien käyttö terveellistä? Näihin löydät vastaukset ohesta.

Mitä nikotiinipussit ovat?

Nikotiinipussit ovat ylähuulen alle asetettavia pusseja, jotka sisältävät eri määriä nikotiinia. Yleisin nikotiinimäärä on 4 mg, mutta nikotiinipusseja voi olla vahvuudeltaan jopa 50 mg.

Nikotiinipussit sisältävät nikotiinin lisäksi vettä, suolaa, makeutusaineita ja täyteainetta. Yleensä käytössä ovat pääasiassa luonnonmukaiset ainesosat, eivätkä nikotiinipussit myöskään sisällä ollenkaan tupakkaa.

Nikotiinipusseja on saatavilla monissa eri makuvaihtoehdoissa. Suosituimpia ovat perinteiset mentholin ja lakritsin maut, mutta markkinoilta löytyy esimerkiksi karkkeja, mustikkaa tai vaikkapa jäinen ICE.

Ovatko nikotiinipussit terveellisiä?

Mikään terveystuote nikotiinipussit eivät ole, mutta niitä käytetään paljon apuna nuuskaamisen tai tupakoinnin lopettamisessa. Ne antavat käyttäjälle annoksen nikotiinia ilman tupakkatuotteiden haitallisia kemikaaleja.

Nikotiinipussien ainesosat ovat turvallisia ja elintarviketeollisuudessakin käytettyjä. Nikotiini on kuitenkin myrkky, eikä sen käyttö ole koskaan täysin terveellistä. 

Nikotiinipussit – etenkin miedot 4 mg pussit – ovat kuitenkin terveellisempi vaihtoehto kuin tupakka tai nuuska, eivätkä ne aiheuta esimerkiksi pahanhajuista hengitystä.

Mitä haittavaikutuksia nikotiinipusseilla voi olla?

Nikotiinipussit voivat aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia. Nämä liittyvät pääasiassa nikotiinin määrään, jolloin luonnollisesti enemmän nikotiinia sisältävät pussit aiheuttavat haittavaikutuksia herkemmin.

Yleisimmät haittavaikutukset ovat suun alueen ärsytykset. Joskus runsas nikotiinin nauttiminen voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen oireita kuten hikoilua, tärinää, pahoinvointia ja päänsärkyä. 

Tällaiset haittavaikutukset ovat kuitenkin harvinaisia, eikä mietoja nikotiinipusseja nauttivalla pitäisi olla huolta – ainakaan, mikäli nikotiinipussien käytölle asetettua vuorokausisuositusta ei ylitä. Hyvänä rajana voidaan pitää maksimissaan 12 nikotiinipussin käyttöä vuorokaudessa.

Mistä nikotiinipusseja saa?

Nikotiinipussien myynti vapautui huhtikuussa 2023, jolloin myös Suomessa oli laillista myydä, markkinoida ja ostaa kaiken vahvuisia nikotiinipusseja. Tällä hetkellä vahvojen nikotiinipussien myynti on rajoitettu alle 20 mg nikotiinia sisältäviin pusseihin.

Nikotiinipusseja on siis mahdollista ostaa kaikista kivijalkakaupoista, jotka ovat ottaneet nikotiinipussit valikoimiinsa. Tällaisia ovat esimerkiksi Prisma, K-Citymarket, K-Marketit, Lidl ja R-kioski.

Nikotiinipusseja saa myös lukuisista niihin erikoistuneista verkkokaupoista. Näissä valikoimat ovat kivijalkakauppoja huomattavasti laajemmat ja tarjolla on myös esimerkiksi useiden kiekkojen torneja.